wtorek, 1 września 2015

Burgery wieprzowo-wołowe z grilla

Wakacje się skończyły, dzieciaki wracają do szkół, a wieczory robią się coraz chłodniejsze..., ale jak dla mnie lato i sezon grillowy trwają w najlepsze! Nie znam chyba nikogo, komu ta forma przyrządzania jedzenia nie sprawiałaby przyjemności i radości. Tym bardziej, że już dawno skończyły się czasy, gdzie na ruszt wrzucaliśmy tylko śląską albo karkówkę. Im częściej grillujemy, tym więcej mam pomysłów na oryginalne dania. Dlatego dziś zapraszam na burgery wieprzowo-wołowe z masą kolorowych i zdrowych dodatków :)

Składniki na ok. 8 dużych burgerów:
pół kilograma mięsa wieprzowego
pół kilograma mięsa wołowego
2 jajka
2 cebule
2 duże ząbki czosnku
sól, pieprz, tymianek i oregano

Dodatki:
8 dużych bułek
pomidory malinowe
ogórki małosolne
cebula pokrojona w plastry
rukola
czerwona i żółta papryka
mozzarella/kilka plastrów żółtego sera
ewentualnie ketchup

Mięso mieszam w dużej misce, dodaję posiekaną drobno cebulę, wyciśnięty czosnek i przyprawy. Na koniec dwa jajka i wszystko zagniatam ręką w zwartą pulpę. Z mięsa formuję dość duże kule, spłaszczam je i grilluję na tackach przez ok. 15-20 min. obracając z dwóch stron, aż będzie przyrumienione i zwarte.
*Aby mięso mniej się kleiło do rąk, można wstawić je wcześniej na pół godziny do lodówki, a w trakcie formowania kotletów, ręce zwilżać zimną wodą.



Składniki na sos czosnkowy:
2 łyżki majonezu
5 łyżek jogurtu naturalnego
3 małe ząbki czosnku
sól i zioła prowansalskie

Jogurt z majonezem mieszam, dodaję wyciśnięty czosnek i przyprawiam solą i ziołami. Odstawiam na ok. pół godziny, aby się "przegryzł".

Bułki podpiekam na ruszcie, aby były ciepłe i chrupiące. 



Teraz czas na dodatki... ;)

Krok 1: sos czosnkowy

Krok 2: ketchup i rukola

Krok 3: gorący kotlet i spory plaster mozzarelli

Krok 5: pomidor i jeszcze odrobina sosu ;)

A teraz już jemy! 

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz