piątek, 11 września 2015

Krajanka ze śliwkami i marcepanem

Dzisiaj coś dla wielbicieli marcepanu i migdałów. Mocno aromatyczna, wilgotna krajanka przełamana smakiem kwaskowych śliwek. Ciasto długo utrzymuje swoją świeżość i jest bardzo słodkie. Niekoniecznie zasmakuje wszystkim, ale każdy miłośnik migdałów powinien go wypróbować. 
Dobrego weekendu! :)

Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki
200 g masła
niepełna szklanka cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
1 jajko
szczypta soli
pół szklanki zmielonych migdałów

Składniki na masę marcepanową:
200 g marcepanu
3 łyżki masła
2 jajka
2,5 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej

+ kilogram śliwek, garść migdałów do posypania na wierzchu




Przygotowuję ciasto: mąkę, proszek i cukier puder mieszam w misce. Dodaję pokrojone na mniejsze kawałki masło, cynamon, sól i migdały. Całość zagniatam, owijam folią i schładzam w lodówce przez godzinę. 

Do blendera wrzucam marcepan i pozostałe składniki na masę. Całość po prostu miksuje - prościej się już chyba nie da ;)

Blachę wyłożoną pergaminem, wylepiam schłodzonym ciastem i nakłuwam je widelcem. Nie podpiekam spodu, od razu wykładam na nie masę marcepanową i wciskam wypestkowane śliwki (wnętrzem do góry). Ciasto piekę w 180 stopniach przez 40 min,, po tym czasie wierzch posypuję migdałami i piekę jeszcze przez 20 min, aż całość się zarumieni. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz