Podobno jedna z najlepszych tart, jakie zrobiłam ;) Świeże malinowe pomidory, kruche, delikatne ciasto i aromatyczny tymianek. Alternatywa szybkiej kolacji zamiast kanapek lub jako II śniadanie do pracy, bo smakuje doskonale na ciepło i na zimno. Polecam szczególnie teraz, gdy pomidory są najsmaczniejsze i najtańsze ;)
Składniki na spód:
1,5 szklanki mąki
pół kostki margaryny
1 jajko
płaska łyżeczka soli
Składniki na farsz z pomidorów i masę serowo-śmietanową:
5 pomidorów malinowych
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy z oliwek
kulka mozzarelli
ok. 10-15 dag sera żółtego, np. edam
3 łyżki śmietany 18%
1 jajko
tymianek, oregano, sól i pieprz
rukola do podania
Mąkę przesiewam, dodaję pokrojoną na kawałki margarynę, jajko i sól, i zagniatam szybko całość ręką na jednolitą masę. Tak przygotowanym ciastem wykładam dokładnie formę do tarty, nakłuwam widelcem i schładzam w lodówce min. godzinę.
Pomidory zalewam wrzątkiem na kilka minut i obieram ze skórki. Na patelni rozgrzewam oliwę, podsmażam posiekaną cebulę i czosnek. Gdy składniki się zeszklą, dodaję pokrojone na kawałki i odsączone pomidory. Teraz sól, pieprz, tymianek i oregano do smaku... Smażę dopóki odparuje cały sok z pomidorów, a farsz nabierze gęstości. Gdy lekko przestygnie, wykładam go na schłodzone ciasto.
Sery trę na grubych oczkach do miski, dodaję jajko i śmietanę, doprawiam solą, pieprzem i ziołami. Całość mieszam energicznie i wylewam na farsz z pomidorów.
Tartę piekę w 180 stopniach przez 15-20 min, aż się zetnie i zarumieni. Podaję pokrojoną na niewielkie trójkąty z garścią świeżej rukoli. Smacznego!
Składniki na spód:
1,5 szklanki mąki
pół kostki margaryny
1 jajko
płaska łyżeczka soli
Składniki na farsz z pomidorów i masę serowo-śmietanową:
5 pomidorów malinowych
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy z oliwek
kulka mozzarelli
ok. 10-15 dag sera żółtego, np. edam
3 łyżki śmietany 18%
1 jajko
tymianek, oregano, sól i pieprz
rukola do podania
Mąkę przesiewam, dodaję pokrojoną na kawałki margarynę, jajko i sól, i zagniatam szybko całość ręką na jednolitą masę. Tak przygotowanym ciastem wykładam dokładnie formę do tarty, nakłuwam widelcem i schładzam w lodówce min. godzinę.
Pomidory zalewam wrzątkiem na kilka minut i obieram ze skórki. Na patelni rozgrzewam oliwę, podsmażam posiekaną cebulę i czosnek. Gdy składniki się zeszklą, dodaję pokrojone na kawałki i odsączone pomidory. Teraz sól, pieprz, tymianek i oregano do smaku... Smażę dopóki odparuje cały sok z pomidorów, a farsz nabierze gęstości. Gdy lekko przestygnie, wykładam go na schłodzone ciasto.
Sery trę na grubych oczkach do miski, dodaję jajko i śmietanę, doprawiam solą, pieprzem i ziołami. Całość mieszam energicznie i wylewam na farsz z pomidorów.
Tartę piekę w 180 stopniach przez 15-20 min, aż się zetnie i zarumieni. Podaję pokrojoną na niewielkie trójkąty z garścią świeżej rukoli. Smacznego!
Nie wiem, czy najlepsza ze wszystkich, bo jadłam tylko dwie: tę i ze szpinakiem. I ta jest rewelacyjna :)
OdpowiedzUsuń