Kolejna tarta, tym razem na słodko. Jesienne już gruszki, zapieczone w śmietankowo-serowej masie na delikatnym, maślanym spodzie. Brzmi nieźle prawda? :D Tym razem zamiast mascarpone użyłam ricotty. Jest ona bardziej ziarnista i mniej kremowa, ale nadaje odpowiednią konsystencję masie, a po upieczeniu w smaku przypomina sernik. To co, kawałek ciasta i kawa? Dobrego popołudnia!
Inspirowałam się tym przepisem.
Składniki na kruchy spód:
1,5 szklanki mąki
1 jajko
pół kostki masła
3 łyżki cukru pudru
Składniki na masę:
250 g ricotty
małe opakowanie śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
+ 3 duże gruszki
W misce mieszam mąkę z cukrem pudrem, dodaję pokrojone na kawałki masło, jajko i całość szybko zagniatam. Wstawiam do lodówki na godzinę, aby ciasto dobrze się schłodziło.
Formę do tarty wykładam ciastem i nakłuwam je widelcem w kilku miejscach. Spód podpiekam w 180 stopniach przez ok. 15 min.
Mikserem ubijam śmietankę, dodaję cukier puder i jajko. Na koniec po trochu dodaję ricottę. Należy uważać, aby nie przebić masy, tylko zachować jej puszystość.
Umyte gruszki obieram ze skórek i kroję na ósemki. Na wystudzony kruchy spód nakładam przygotowaną masę śmietankowo-serową i układam owoce. Całość zapiekam jeszcze przez 20 min. w 180 stopniach, aż masa się zetnie i przyrumieni. Smacznego
Inspirowałam się tym przepisem.
Składniki na kruchy spód:
1,5 szklanki mąki
1 jajko
pół kostki masła
3 łyżki cukru pudru
Składniki na masę:
250 g ricotty
małe opakowanie śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
+ 3 duże gruszki
W misce mieszam mąkę z cukrem pudrem, dodaję pokrojone na kawałki masło, jajko i całość szybko zagniatam. Wstawiam do lodówki na godzinę, aby ciasto dobrze się schłodziło.
Formę do tarty wykładam ciastem i nakłuwam je widelcem w kilku miejscach. Spód podpiekam w 180 stopniach przez ok. 15 min.
Mikserem ubijam śmietankę, dodaję cukier puder i jajko. Na koniec po trochu dodaję ricottę. Należy uważać, aby nie przebić masy, tylko zachować jej puszystość.
Umyte gruszki obieram ze skórek i kroję na ósemki. Na wystudzony kruchy spód nakładam przygotowaną masę śmietankowo-serową i układam owoce. Całość zapiekam jeszcze przez 20 min. w 180 stopniach, aż masa się zetnie i przyrumieni. Smacznego
Użyłam 250 ml ;)
OdpowiedzUsuń