poniedziałek, 7 września 2015

Krucha tarta z gruszkami i ricottą

Kolejna tarta, tym razem na słodko. Jesienne już gruszki, zapieczone w śmietankowo-serowej masie na delikatnym, maślanym spodzie. Brzmi nieźle prawda? :D Tym razem zamiast mascarpone użyłam ricotty. Jest ona bardziej ziarnista i mniej kremowa, ale nadaje odpowiednią konsystencję masie, a po upieczeniu w smaku przypomina sernik. To co, kawałek ciasta i kawa? Dobrego popołudnia!

Inspirowałam się tym przepisem.

Składniki na kruchy spód:
1,5 szklanki mąki
1 jajko
pół kostki masła
3 łyżki cukru pudru

Składniki na masę:
250 g ricotty
małe opakowanie śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudru
1 jajko

+ 3 duże gruszki



W misce mieszam mąkę z cukrem pudrem, dodaję pokrojone na kawałki masło, jajko i całość szybko zagniatam. Wstawiam do lodówki na godzinę, aby ciasto dobrze się schłodziło.

Formę do tarty wykładam ciastem i nakłuwam je widelcem w kilku miejscach. Spód podpiekam w 180 stopniach przez ok. 15 min.

Mikserem ubijam śmietankę, dodaję cukier puder i jajko. Na koniec po trochu dodaję ricottę. Należy uważać, aby nie przebić masy, tylko zachować jej puszystość. 

Umyte gruszki obieram ze skórek i kroję na ósemki. Na wystudzony kruchy spód nakładam przygotowaną masę śmietankowo-serową i układam owoce. Całość zapiekam jeszcze przez 20 min. w 180 stopniach, aż masa się zetnie i przyrumieni. Smacznego










1 komentarz: