To chyba pierwsza ryba, która zawitała na ten blog :) Pomimo tego, że zdrowe, bogate w wartości odżywcze i pomagające w byciu fit, ryby w mojej diecie nie stanowią zbyt dużej konkurencji dla mięsa. Staram się po nie sięgać od czasu do czasu, bardziej z rozsądku niż ochoty i wtedy przyrządzam je tak, aby stanowiły zdrowy i smaczny posiłek. Tak naprawdę to w dzisiejszym przepisie nie o mintaja tu chodzi, a o dynię. Hokkaido to odmiana, która ma bardzo twardą skórę, a jej miąższ jest suchy, o lekko orzechowym posmaku. Przygotowałam z niej chipsy w ziołach prowansalskich, którymi niedawno poczęstowała mnie koleżanka. Obie stwierdziłyśmy, że są zbyt dobre, aby nie podzielić się tym przepisem ze światem :) Pasują jako dodatek do ryby, ale mogą być też samodzielną przekąską np. do dipu koperkowego lub czosnkowego. Spróbujcie koniecznie!
Składniki na rybę:
2 filety z mintaja
4 plastry cytryny
świeży rozmaryn, tymianek
2 ząbki czosnku
olej
sól, kolorowy pieprz
Składniki na chipsy dyniowe:
1 dynia hokkaido
pół szklanki oleju
2 łyżki ziół prowansalskich
sól morska
Rybę doprawiam solą i pieprzem. Układam w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem, kładę na nią plastry cytryny, wyciśnięty przez praskę czosnek, rozmaryn, tymianek. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i wkładam do niego rybę na ok. 25 min, aż się przyrumieni.
Dynię myję i kroję na pół. Wydrążam dokładnie miąższ. Każdą połowę dzielę jeszcze na dwie części, a następnie kroję w plastry ok. 3-4 mm*. Blachę do pieczenia wykładam pergaminem i układam na nim dynię. Następnie każdy chips smaruję olejem, dokładnie pokrywając je z każdej strony. Na koniec posypuję je solą i ziołami.
Ok. 10 min przed wyjęciem z piekarnika ryby, wstawiam do niego chipsy. Całość podaję z dipem koperkowym lub czosnkowym. Smacznego :)
*Grubość plastrów dyni jest bardzo ważna - zbyt grube nie wypieką się dobrze, zbyt cienkie mogą się przypalić.
Składniki na rybę:
2 filety z mintaja
4 plastry cytryny
świeży rozmaryn, tymianek
2 ząbki czosnku
olej
sól, kolorowy pieprz
Składniki na chipsy dyniowe:
1 dynia hokkaido
pół szklanki oleju
2 łyżki ziół prowansalskich
sól morska
Rybę doprawiam solą i pieprzem. Układam w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem, kładę na nią plastry cytryny, wyciśnięty przez praskę czosnek, rozmaryn, tymianek. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i wkładam do niego rybę na ok. 25 min, aż się przyrumieni.
Dynię myję i kroję na pół. Wydrążam dokładnie miąższ. Każdą połowę dzielę jeszcze na dwie części, a następnie kroję w plastry ok. 3-4 mm*. Blachę do pieczenia wykładam pergaminem i układam na nim dynię. Następnie każdy chips smaruję olejem, dokładnie pokrywając je z każdej strony. Na koniec posypuję je solą i ziołami.
Ok. 10 min przed wyjęciem z piekarnika ryby, wstawiam do niego chipsy. Całość podaję z dipem koperkowym lub czosnkowym. Smacznego :)
*Grubość plastrów dyni jest bardzo ważna - zbyt grube nie wypieką się dobrze, zbyt cienkie mogą się przypalić.
Zapomniałaś napisać, że zamiast ziół prowansalskich można dać tymianek :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, można dodać tymianek :)
OdpowiedzUsuń