czwartek, 24 września 2015

Domowa granola

Od kilku lat zazwyczaj na śniadanie jadam muesli. Najczęściej komponuję je sama, kupując poszczególne składniki na wagę. Zjadam je z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców, polewam jogurtem naturalnym lub mlekiem. Z własnoręcznie skomponowanego muesli bardzo łatwo jest przyrządzić domową granolę, która jest chrupka i bardziej intensywna w smaku niż zwykłe płatki. Takim śniadaniem mogę rozpoczynać nowy dzień :)

Składniki na 2 duże słoiki granoli:
2 szklanki mieszanki płatków (u mnie: żytnie, jęczmienne i owsiane)
1 szklanka płatków corn flakes
pół szklanki orzechów arachidowych
1 szklanka suszonej żurawiny
pół kostki masła
2 kopiaste łyżki masła orzechowe
4 kopiaste łyżki miodu

Żurawinę siekam a orzechy wkładam do woreczka i rozbijam tłuczkiem na mniejsze kawałki. Suche składniki mieszam w misce. W rondlu roztapiam masło, masło orzechowe i miód. Dokładnie mieszam suche składniki z mokrymi. Całość wysypuję na blachę wyłożoną pergaminem i podpiekam w 180 stopniach dosłownie przez 7-8 min, aż granola się zarumieni i stanie chrupka. Zjadam z jogurtem naturalnym ;) Smacznego






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz