czwartek, 30 kwietnia 2015

Ciastka owsiane z żurawiną

Właśnie zaczyna się długi weekend majowy. Bardzo lubię ten czas. Robi się coraz cieplej, coraz bardziej zielono i pachnąco. A taka aura zawsze zachęca mnie do wyjścia z domu, wyjazdu poza miasto i aktywności. Pakuję torbę i ruszamy! Obok niezbędnych rzeczy pakuję koniecznie ciastka owsiane z żurawiną. Gdyby zabrakło nam energii - jestem przygotowana ;) Te ciastka są też idealną propozycją na drugie śniadanie. 

Dobrego weekendu!

Składniki na ok. 25 ciastek:
2 szklanki płatków owsianych górskich
2 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru
2 garście żurawiny
1 jajko
2 łyżeczki miodu
pół kostki masła

Płatki, mąkę, proszek i posiekaną drobno żurawinę mieszamy w misce. Topimy masło na małym ogniu wraz z cukrem i miodem. Gdy masa przestygnie, dodajemy jajko i całość łączymy z suchą mieszanką składników. Gdy wszystkie składniki dokładnie wymieszamy, wkładamy masę do lodówki i schładzamy ok. 3 godzin. Po tym czasie dłońmi zwilżonymi zimną wodą turlamy niewielkie kule i lekko je spłaszczamy (ok. 1,5 cm grubości). Układamy je na blasze wyłożonej papierem i pieczemy 
170 stopniach przez ok. 12-15 min., aż ciastka się przyrumienią. Ciastka po wystudzeniu lekko twardnieją, dlatego warto je przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku - jeśli jeszcze jakieś zostaną ;) Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz