piątek, 8 maja 2015

Bazyliowe pesto z orzechami nerkowca

Wszędzie jest ZIELONO ! :) Właśnie za to uwielbiam tę porę roku. Aby uczcić jej pełnię, wykorzystałam do tego wyhodowaną na parapecie bazylię, która przy najdrobniejszym ruchu powietrza, kusiła mnie swoim aromatem. A więc dziś: pesto! Aromatyczne, z dodatkiem prażonych orzechów nerkowca i fety - niebo w gębie. 

Składniki:
2 garści makaronu - u mnie penne
2 garści świeżej bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka rozdrobnionych i uprażonych orzechów nerkowca
ząbek czosnku, sól, pieprz, feta

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Prażymy na suchej patelni orzechy nerkowca aż nabiorą złotego koloru. Następnie rozdrabniamy je moździerzem lub tłuczkiem. W blenderze miksujemy bazylię z oliwą, przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy orzechy. Odcedzamy makaron i mieszamy go z przygotowanym zielonym pesto. Na koniec możemy dodać pokruszonej fety. Smacznego!





2 komentarze:

  1. Koniecznie wypróbuję! Wygląda wspaniale i idealnie na zdrowy obiad do pracy! :) Dzięki za inspirację i piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń