sobota, 4 kwietnia 2015

Mini babeczki last minute do koszyka

W tym roku, w ostatniej chwili upiekłam jeszcze mini babeczki, które idealnie nadają się do wielkanocnego koszyka.
Ciasto przygotowuje się błyskawicznie szybko. Jest sypkie, delikatne, niezbyt mocno intensywne w smaku, co pozwala użyć dowolnych dodatków i udekorować z fantazją babeczki.

Składniki na 6 mini babeczek:
75 g mąki pszennej
35 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
100 g masła
90 g cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina aromatu waniliowego

Ubijamy mikserem jajka z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy powoli wymieszane wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia. Rozpuszczamy masło i łączymy je z masą jajeczno-mączną. Na koniec ekstrakt z wanilii. Gotowe :) Ciasta nie należy miksować w całości dłużej niż 3-4 minuty, bo zbyt mocno napowietrzona, przy pieczeniu bardzo wyrośnie w górę.

Do pieczenia mini babeczek użyłam sylikonowej formy kupionej przed świętami w Lidlu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim ciasta przez ok 40 min.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz