środa, 1 kwietnia 2015

Tarta ze szpinakiem i fetą

Ile razy słyszałam jak można jeść trawę, bez smaku i aromatu :) Szpinak to bogate źródło witaminy C i żelaza. W odpowiedni sposób przyprawiony i podany zdobędzie serce każdego, kto wzbrania się przed nim rękoma i nogami. Jeśli masz ochotę na pyszny, lekki i zdrowy posiłek, wypróbuj właśnie tą tartę.

Składniki na kruchy spód:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/3 kostki margaryny
1-2 łyżki wody
łyżeczka soli

Wszystkie składniki łączymy i ugniatamy ręką. Gdy ciasto jest gładkie i zwarte, formujemy z niego kulę i zawinięte w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na pół godziny.

Składniki na farsz szpinakowy:
1 opakowanie szpinaku
pół opakowania fety
1 jajko
2 szklanki śmietany 12 % lub jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
olej
sól i pieprz do smaku

Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy szpinak. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i odrobinę soli 
(nie za dużo, bo feta jest również słona). Po odparowaniu wody ze szpinaku, dodajemy do farszu pokrojoną w kostki fetę. W oddzielnym naczyniu mieszamy śmietanę z jajkiem i odrobiną pieprzu.

Formę do tarty wykładamy pergaminem i układamy w niej schłodzone i rozwałkowane ciasto. Nakłuwamy je widelcem w kilku miejscach. Następnie wykładamy szpinakowy farsz i zalewamy go śmietaną z jajkiem. Tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min (do zarumienienia się brzegów tarty).

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz