wtorek, 14 kwietnia 2015

Zapiekanka makaronowa z wędzonym łososiem

Dzisiaj kolejna zdrowa propozycja na obiad. Zapiekanka jest lekka i aromatyczna dzięki delikatnemu mięsu z wędzonego łososia. Przygotowanie jest błyskawiczne, a więc do dzieła! Zdążycie na pewno przed CZASEM ;)

Składniki:
1 opakowanie wędzonego łososia 150 g
5 dużych garści makaronu, u mnie pełnoziarniste świderki
1 małe opakowanie kwaśnej śmietany 12%
mozzarella do posypania
olej
1 nieduża cebula
pęczek szczypiorku
sól i pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy pokrojoną cienko cebulę i dodajemy szczypiorek wraz ze śmietaną. Całość podsmażamy ok. 1 min. Łososia kroimy na drobne kawałki. Przygotowany makaron wykładamy na skropione oliwą z oliwek naczynie, np. ceramiczne. Układamy na nim łososia, polewamy przygotowanym sosem śmietanowym i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 min. W trakcie zapiekania, możemy delikatnie przemieszać makaron, a na koniec posypujemy zapiekankę startą mozzarellą. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz