Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań okraszonych sporą ilością słodkości. W moim rodzinnym domu zawsze na stole królują babki i serniki. Tym razem zaproponowałam mamie, że przełamiemy te smaki kwaskowato-marcepanowym mazurkiem, który pojawił się na mojewypieki.com W mojej wersji wraz ze skórką pomarańczową i marcepanem :)
Składniki na kruchy spód:
350 g mąki pszennej
200 g masła
50 g cukru pudru
łyżka kwaśnej śmietany 18%
2 całe jajka
Wszystkie składniki wyrabiamy i formujemy kulę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez godzinę. Część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na formę* wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałej części pleciemy warkocz (turlałam niewielkiej grubości wałeczki i skręcałam je ze sobą). Tak przygotowany spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do
180 stopni przez ok. 35 min, aż będzie rumiane.
*Do tego mazurka użyłam prostokątnej blaszki o wymiarach 24 x 40 cm
Składniki na masę pomarańczową z marcepanem:
4 pomarańcze
1 cytryna
300 g cukru
200 g masy marcepanowej
Z owoców ścieramy skórkę (bez białej części, tzw. albedo, która nadaje gorzki smak), wyciągamy pestki i za pomocą blendera rozdrabniamy je na małe części. Owoce przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem oraz startą skórką i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. godzinę, aż masa zgęstnieje i stanie się kleista.
Na upieczony i ostudzony spód, ścieramy na tarce masę marcepanową i wykładamy gęsty, pomarańczowy sos. Mazurek można dowolnie udekorować migdałami lub plastrami pomarańczy. Prawda jest taka, że im dłużej stoi, tym jest bardziej kruchy i lepszy, dlatego można przygotować go już kilka dni przed Wielkanocą :)
Składniki na kruchy spód:
350 g mąki pszennej
200 g masła
50 g cukru pudru
łyżka kwaśnej śmietany 18%
2 całe jajka
Wszystkie składniki wyrabiamy i formujemy kulę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez godzinę. Część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na formę* wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałej części pleciemy warkocz (turlałam niewielkiej grubości wałeczki i skręcałam je ze sobą). Tak przygotowany spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do
180 stopni przez ok. 35 min, aż będzie rumiane.
*Do tego mazurka użyłam prostokątnej blaszki o wymiarach 24 x 40 cm
Składniki na masę pomarańczową z marcepanem:
4 pomarańcze
1 cytryna
300 g cukru
200 g masy marcepanowej
Z owoców ścieramy skórkę (bez białej części, tzw. albedo, która nadaje gorzki smak), wyciągamy pestki i za pomocą blendera rozdrabniamy je na małe części. Owoce przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem oraz startą skórką i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. godzinę, aż masa zgęstnieje i stanie się kleista.
Na upieczony i ostudzony spód, ścieramy na tarce masę marcepanową i wykładamy gęsty, pomarańczowy sos. Mazurek można dowolnie udekorować migdałami lub plastrami pomarańczy. Prawda jest taka, że im dłużej stoi, tym jest bardziej kruchy i lepszy, dlatego można przygotować go już kilka dni przed Wielkanocą :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz