czwartek, 13 kwietnia 2017

Sernik kokosowy rafaello

Sernik inspirowany smakiem popularnych kokosowych kulek. Inaczej, niż w tradycyjnych, ciężkich i zwartych sernikach, twaróg łączę tutaj z serem ricotta, dzięki temu sernik jest bardzo delikatny, lekki i deserowy. Łączę go z polewą czekoladową i kruchym ciasteczkowym spodem. Nie wymaga pieczenia tylko porządnego schłodzenia. Jeśli niekoniecznie przepadacie za supersłodkimi mazurkami czy ciężkimi twarogowymi ciastami, polecam go Wam na najbliższy świąteczny czas.


Składniki na małą okrągłą formę:
150 g herbatników maślanych
1/3 kostki roztopionego masła 
2 płaskie łyżeczki kakao
kostka twarogu półtłustego
opakowanie ricotty (200 g)
6 łyżek cukru pudru
1 szklanka mleka kokosowego (przepis na domowe mleko kokosowe)
2 szklanki wiórków kokosowych
tabliczka białej czekolady
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody 

Polewa czekoladowa:
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
kopiasta łyżka masła
3 łyżki cukru pudru
0,5 szklanki gorącej wody


Herbatniki, kakao i masło blenduję na drobno. Wykładam nimi  na grubość ok 1 cm posmarowaną tłuszczem mini tortownicę i mocno dociskam do dna. Schładzam w lodówce.
Mleko kokosowe podgrzewam w rondlu razem z wiórkami kokosowymi, dodaję pokruszoną białą czekoladę, mieszam i czekam, aż się rozpuści. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Żelatynę rozpuszczam dokładnie w gorącej wodzie, aby nie miała żadnych grudek, studzę. Twaróg, ricotte i cukier puder ucieram mikserem, dodaję stopniowo mleko kokosowe z czekoladą, a na koniec żelatynę. Całość jeszcze chwilę miksuję do połączenia się składników. Masa będzie dość rzadka. Wylewam ją na zimny ciasteczkowy spód i wkładam sernik do lodówki. Powinien stężeć w ciągu 2h. Na polewę w rondlu roztapiam masło z gorącą wodą, dodaję pokruszoną na kawałki czekoladę i cukier puder. Ciągle mieszając, czekam, aż stanie się gładka i lśniąca. Lekko wystudzoną polewam zimny sernik i dekoruję kulkami rafaello. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz