poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Babka marmurkowa

Prosta, szybka w wykonaniu i bardzo smaczna babka marmurkowa. Tradycyjnie pojawia się na polskich stołach podczas świąt wielkanocnych obok babki drożdżowej i mini babeczek piaskowych. Przepis na tę babkę marmurkową pochodzi z pierwszej dorwanej przeze mnie w domu książki kucharskiej, z której uczyłam się piec kiedy byłam mała. "Piekę ciasta i ciasteczka" z 1987 roku autorstwa Wandy Piotrowiakowej przeszła ze mną sporo co niestety odbija się już mocno na jej  stanie używalności, ale przepisy są dalej niezawodne. Ta babka udaje się zawsze. Jest wilgotna, dobrze wyważona w smaku i ładnie trzyma kształt podczas pieczenia. Polecam na tegoroczne święta :)



Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia (zredukowałam je do jednej, w zupełności wystarczy)
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
6 jaj
3 łyżki kakao
aromat waniliowy (zastępuję go cukrem waniliowym) 
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Margarynę ucieram mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Po kolei wbijam wszystkie jajka. Masa może wyglądać na zważoną, ale nie przejmujcie się tym, bo nie będzie to miało wpływu na ostateczny smak i kształt ciasta. Mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję po łyżce do masy, mieszając ją już drewnianą łyżką - zmniejszamy tym ewentualną możliwość zakalca. Piekarnik nagrzewam do 160 stopni C. Masę dzielę na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Do 1/3 dodaję kakao i dokładnie mieszam. Formę smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Jeśli używacie formy sylikonowej, ten etap możecie pominąć.
Najpierw wylewam do formy białą część ciasta, następnie ciemną. Na wierzchu masy widelcem robię esy-floresy i zygzaki - dzięki którym kolory ciasta wymieszają się ze sobą. Babkę piekę 40-45 min. Gdy wystygnie polewam ją rozpuszczoną gorzką czekoladą. Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz