wtorek, 11 kwietnia 2017

Wegetariański pasztet z soczewicy i warzyw

Czy pasztet, w którym nie ma ani grama mięsa, prawie żadnego tłuszczu, za to od groma soczewicy i warzyw, nadal jest pasztetem? Podobno tak. Podobno można też przeżyć święta bez mięsa, ale po co? :P Ale... jeśli już zdecydujecie się na Wielkanoc w wersji wege to zróbcie ten pasztet. Jest lekko pikantny, ma wyrazisty smak i piękny kolor. Do tego jest po prostu zdrowy, a przy całym tym świątecznym obżarstwie, fakt ten jest nie bez znaczenia. Dobrze komponuje się na pumperniklu z sosem jogurtowo-koperkowym, ale możecie też podać go na ciepło np. jako dodatek do obiadu. Komu, komu? :)
 

Składniki:
2 szklanki czerwonej soczewicy
4 szklanki wody
3 marchewki
1 pietruszka
pół selera
2 cebule
szklanka ugotowanego ryżu
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 
po płaskiej łyżeczce kurkumy, curry, czerwonej słodkiej papryki
sól, pieprz,
oliwa z oliwek, bułka tarta

Soczewicę zalewam wodą i dodaję pół łyżeczki soli. Gotuję ją na małym ogniu od czasu do czasu mieszając i czekam, aż wchłonie cały płyn. Cebulę kroję w kostkę, a pozostałe warzywa obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Smażę je na oliwie z oliwek, aż lekko zmiękną. Ostudzone soczewicę, warzywa i ryż wrzucam do dużej miski. Dodaję mąkę ziemniaczaną i przyprawy i całość mieszam już dokładnie ręką. Blaszkę w kształcie rynny smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Umieszczam w niej pasztet i wyrównuje wierzch zwilżonymi zimną wodą dłońmi. Pasztet piekę w 180 stopniach ok godziny. Kroję dopiero gdy wystygnie. Smacznego


 
    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz