środa, 25 stycznia 2017

Lemon curd - angielski krem cytrynowy

Angielski klasyk, po którego zrobieniu moja kuchnia przez dwa dni pachniała cytrynami. Dla fanów słodko-kwaśnych smaków będzie idealny. Lemon curd zazwyczaj wykorzystuje się do napełniania kruchych tartinek, przekładania ciastek lub wypełniania pączków, jak w tym przepisie. Dobrze skomponuje się też z lodami i słodkim pieczywem. Pomimo tego, że nie przepadam za cytrynowymi słodyczami, dla tego kremu robię wyjątek ;) Lubię go za łatwość i szybkość przygotowania - nie może się nie udać. Możecie dowolnie też zwiększyć lub zmniejszyć ilość cukru. Jak dla mnie pół szklanki w zupełności wystarcza. 

 
Składniki:
5 cytryn (potrzebujemy skórki i soku)
pół kostki masła
pół szklanki cukru
3 jajka


Cytryny sparzam wrzątkiem. Na tarce o drobnych oczkach, ścieram tylko żółtą część skórki. Przekrawam cytryny na pół i wyciskam z nich sok. Na ogniu stawiam garnek napełniony do 1/3 jego wysokości wodą, a na nim ustawiam naczynie, w którym będę mieszać krem. Ważne, aby dno naczynia nie dotykało bulgocącej wody. Sok, skórki, cukier i masło wrzucam do środka i mieszam, aż cukier dokładnie się rozpuści. Gdy płyn jest już klarowny, dodaję rozkłócone jajka i całość miksuję krótko mikserem na niedużych obrotach. Uważajcie, aby się nie pochlapać gorącym syropem! Całość gotuję jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając - masa zgęstnieje i nabierze ładnego żółtego koloru. Gotowy krem można przelać do słoika i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.  Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz