piątek, 24 czerwca 2016

Sorbet z kiwi

Pierwsze dni lata <3 Wiosna minęła nagle, jakby ktoś pstryknął palcami... Kończy się też rok szkolny, a zaczynają wakacje. Koniec i początek, zawsze nierozłączne. Wracając wczoraj z wieczornej wycieczki rowerowej, z rozrzewnieniem obserwowałam grupki gimnazjalistów, którzy wystrojeni w białe koszule i czarne sukienki kończyli kolejny rok nauki i już umawiali się na pierwsze wakacyjne piwo. Domyślam się, że dziś wieczorem plaża w Jelitkowie i Brzeźnie będzie pękać w szwach ;) Cudowne to były czasy, beztroskie i dobre. Moje wakacje skończyły się wraz z ostatnim rokiem studiów, czego nie mogę odżałować do dziś. Całe szczęście są na tym świecie lody, które pomagają mi choć trochę poczuć się nadal dzieckiem. W rankingu lodów ulubionych ostatnio zwyciężają sorbety. Chłodzą, smakują superowocowo i mają niesamowity kolor. W dzisiejszym wydaniu mają też sporo witaminy C. Idealne w gorące, słoneczne dni. Wiecie jak to jest: kiwi, wszystkich zadziwi! ;)


Składniki na ok. 6 porcji lodów:
5 dojrzałych i miękkich kiwi
pół szklanki cukru
pół szklanki wody
sok z cytryny

Kiwi obieramy i blenderujemy na puree, skrapiamy sokiem z cytryny. W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z cukrem. Gotujemy ją przez ok. 4 min. Puree i syrop chłodzimy w lodówce, a następnie mieszamy je razem i mrozimy w pojemniku przez ok. 5 godzin. W trakcie mrożenia, co jakiś czas mieszamy masę, aby była bardziej puszysta, a tym samym zapobiegniemy wytworzeniu się kryształków lodu. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz