środa, 20 lipca 2016

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Wracają ciepłe dni, nareszcie znowu czuć lato. Rodzinne i przyjacielskie posiedzenia najlepiej smakują nam na dworze. Dużo nie potrzeba, wystarcza dobra kawa i świeże pachnące ciasto, owoce, które aktualnie zbieramy z drzew... Dzisiejsza propozycja to ciasto jogurtowe, które jest lekkie, wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. Sezonowe owoce świetnie pasują do jego struktury i dobrze komponują się w smaku. W przepisie użyłam kwaskowatego rabarbaru, ale tak samo możecie go zastąpić ostatnimi w tym roku truskawkami lub jagodami, porzeczkami czy wiśniami. 



Składniki:
1,5 szklanki mąki
pół kostki miękkiego masła
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka gęstego jogurtu naturalnego
3-4 łodygi rabarbaru + 3 łyżeczki cukru
masło i bułka tarta do wyłożenia formy o średnicy 24 cm
cukier puder do oprószenia

Rabarbar płuczę pod bieżącą wodą, kroję na małe kawałki i zasypuję 3 łyżeczkami cukru.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. 
Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na gładką jednolitą masę. Następnie dodaję jedno po drugim jajka. Do osobnego naczynia przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaję je partiami do utartego masła z cukrem i jajkami. Na koniec do całej masy dodaję jogurt naturalny. 
Formę smaruję masłem i obsypuję bułką. Gotową masę przelewam do formy i wyrównuję w blaszce. Na wierzch wykładam rabarbar i delikatnie wciskam go do środka ciasta. Wkładam je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 30-35 min., aż się zarumieni i do "suchego patyczka". Gdy ciasto wystygnie, obsypuję je cukrem pudrem. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz