Sezon na truskawki uważam za oficjalnie rozpoczęty! Są wszędzie! Piętrzą się stosami na straganach, w warzywniakach i targu. Przyciągają aromatem i kuszą głęboką czerwienią. Podłużne, szerokie, grube jak banie i w kształcie serca - od wyboru do koloru. Od dzisiaj na blogu będzie dużo truskawek :)
Składniki na muffiny:
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
2 jajka
Składniki na krem waniliowy:
śmietana kremówka 30%
1/2 szklanki cukru pudru
1 opakowanie serka mascarpone
1 laska wanilii
Plus: truskawki do dekoracji
Składniki na muffiny:
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
2 jajka
Składniki na krem waniliowy:
śmietana kremówka 30%
1/2 szklanki cukru pudru
1 opakowanie serka mascarpone
1 laska wanilii
Plus: truskawki do dekoracji
Podstawową zasadą w pieczeniu muffinek jest połączenie składników suchych, składników mokrych, a następnie szybkie i mało dokładne wymieszanie wszystkiego razem. Muffiny to efektowne i ekspresowe ciacha dla tych najbardziej zabieganych, których goście mają zaskoczyć za pół godziny ;)
A więc łączymy w jednej misce mąkę z proszkiem i cukrem, a w drugiej mleko, olej i jaja. Wszystkie składniki mieszamy łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Masą wypełniamy papilotki (u mnie dziś wiosenne, złapane na wyprzedaży w empik) do 2/3 wysokości i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 25 min.
Śmietanę kremówkę ubijamy przez ok. 3-4 min, dosypujemy cukier puder i dodajemy powoli mascarpone. Na koniec dodajemy wydrążone nasiona wanilii. Masa powinna być jednolita i gęsta, ale uwaga, żeby nie "przebić" śmietany zbyt mocno!
Ostudzone muffiny dekorujemy kremem i truskawkami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz