wtorek, 12 maja 2015

Tarta z mrożonymi owocami

Postanowiłam opróżnić zamrażarkę z owoców i przygotować miejsce na nadchodzące, tegoroczne dary lata. Odgrzebałam zamrożone truskawki, jagody i maliny. Do tego kruche ciasto i puszysta, lekka bita śmietana... Warto przygotować ją dzień wcześniej i przechować przez dobę w lodówce - idealnie skruszeje.

Składniki na ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
2 żółtka
pół kostki zimnego masła

Do tego: owoce (u mnie mrożone maliny, jagody i truskawki)
               śmietana kremówka 30% + 2 łyżki cukru pudru

Mieszamy w naczyniu mąkę z cukrem pudrem, dodajemy żółtka i siekamy masło. Całość zagniatamy na jednolitą masę i formujemy kulę. Schładzamy je przez godzinę w lodówce.
Następnie wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy przez ok. 15-20 min w temperaturze 180 stopni. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Na wystudzone ciasto kładziemy truskawki (odsączyłam je najpierw z nadmiaru soku, które puściły przy rozmrażaniu), ubitą śmietanę oraz pozostałe owoce. Smacznego!




         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz