wtorek, 23 czerwca 2015

Bakłażany z mięsem mielonym i mozzarellą

Bakłażany to jedne z moich ulubionych warzyw. Za każdym razem zachwycam się ich kolorem i gładką skórką. Wariacji na temat zastosowania bakłażana w kuchni jest tak wiele, że nigdy nie wiem, na który się zdecydować: z mięsem, w wersji wege lub z kaszą jaglaną. Dzisiejszy wpis to propozycja na lekki i zdrowy obiad, tym razem z dodatkiem mięsa mielonego. 

Składniki na 4 porcje:
2 bakłażany
500 g mięsa mielonego, np. wieprzowego
puszka pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
mozzarella
sól, pieprz, płatki chili, tymianek i oregano
oliwa z oliwek

Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż na pół i rozcięciem w górę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy w piekarniku przez ok. pół godziny. Po wystudzeniu wydrążamy wnętrza warzyw zostawiając ok. 1/2 cm. bakłażana, tworząc tzw. "łódki".

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek. Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy mięso i przyprawiamy. Gdy mięso zmieni kolor na lekko brązowy i zacznie się "rozpadać" pod wpływem ruchu łyżki, dodajemy pomidory i pokrojoną w kostki, wydrążoną część bakłażana. 

Farszem wypełniamy bakłażany i pieczemy przez pół godziny w 180 stopniach. 5 min. przed zakończeniem pieczenia, na wierzchu każdej "łódki" kładziemy kawałki mozzarelli i posypujemy tymiankiem. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz