poniedziałek, 22 czerwca 2015

Kruche z truskawkami i kruszonką

Wiecie jak smakuje lato? Właśnie tak, jak to ciasto! Kruche i wilgotne zarazem, wypełnione soczystymi truskawkami i posypane chrupiącą kruszonką. Pokrojone na kawałki znika ze stołu w mgnieniu oka. Jest bardzo proste w wykonaniu i długo zachowuje swoją świeżość. 

Składniki na kruchy spód:
2,5 szklanki mąki
pół szklanki cukru
3/4 szklanki masła
3 jajka
1 łyżka jogurtu naturalnego

Składniki na kruszonkę:
1 szklanka mąki
pół kostki masła
pół szklanki cukru
opcjonalnie aromat waniliowy

+ pół kilograma truskawek

Przygotowujemy ciasto. Mieszamy suche składniki, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszamy. Dodajemy jajka i jogurt, całość zagniatamy na jednolitą masę od czasu do czasu podsypując mąką. Formujemy kulę i schładzamy w lodówce przez min. pół godziny.

Truskawki obieramy z szypułek, nie przekrawamy. Na kruszonkę roztapiamy masło. Dodajemy suche składniki i energicznie mieszamy. Ja na koniec dodałam odrobinę aromatu waniliowego.

Schłodzonym ciastem wylepiamy formę do pieczenia wcześniej wyłożoną pergaminem. Podpiekamy spód w temperaturze 180 stopni, aż będzie złociste. Po wystudzeniu wykładamy na nie truskawki i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok. 40 min. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz