wtorek, 30 sierpnia 2016

Ciasto francuskie z gruszkami, serem pleśniowym i tymiankiem

Wystarczą tylko 3 składniki. Prócz tego dwie ręce pełne chęci do ich połączenia, odrobina ciepła z piekarnika i jedna chwila moment. Voila! Oto pomysł na letnią kolację, koniecznie z lampką dobrego białego wina. Bo smak tkwi w prostocie. Bez wielkiego kombinowania, drogich składników, law fat, bio i eko. Im mniej przetworzone produkty, tym lepiej. Im prościej, tym zdrowiej. Jedzcie, smakujcie i cieszcie się ostatnimi dniami lata. Niedługo owoce, chętnie zamienimy na mięso, a orzeźwiające smoothie na gorącą herbatę z cytryną. I też będzie dobrze, ale to jeszcze nie teraz... Teraz niech trwa lato!



Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
200 g sera pleśniowego, u mnie typu blue
2 duże, dojrzałe gruszki
2 gałązki świeżego tymianku (lub łyżeczka suszonego)

Piekarnik nagrzewam do 175 stopni. Gruszki obieram ze skórki i układam je na cieście. W rękach kruszę ser i posypuję nim gruszki. Całość doprawiam tymiankiem. Ciasto piekę 15 min. Jeszcze gorące kroję na mniejsze prostokąty. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz