sobota, 20 sierpnia 2016

Placki z prażonymi jabłkami i solonym karmelem


Ostatnio przywoływałam lato i jest. Pomimo, że jest cieplej, wyczuwa się jednak nadchodzącą powoli jesień. Szczególnie wieczorem, gdy powietrze nie jest już tak łagodne jak w czerwcu i lipcu. Mamy sezon na jabłka, więc dziś o jabłkach. Tych zrywanych z przydomowych, wieloletnich drzew owocowych. Takie jabłka są najbardziej aromatyczne, rumiane, piękne. Zainspirowana przepisem z książki Elizy Mórawskiej, właśnie "O jabłkach", łączę je z solonym karmelem i podaję na grubych, miękkich plackach. W oryginale pojawia się rozmaryn, którego akurat nie miałam pod ręką, ale smak i tak pozostaje wyborny. Polecam na słodkie, leniwe śniadanie :)

Składniki:
szklanka mąki pszennej 
2 jajka 
szklanka maślanki
pół szklanki soku z jabłek
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżka cukru pudru
pół szklanki oleju roślinnego do smażenia

Karmel:
5 łyżek białego cukru
pół łyżeczki soli morskiej
4 łyżki śmietanki 30%
pół łyżki masła

+ 4-5 niedużych jabłek






Jabłka kroję na mniejsze kawałki. Nie obieram ich ze skórki, tylko pozbywam się gniazd nasiennych. Na patelni rozgrzewam masło i chwilę prażę w nim jabłka. Gdy lekko zmiękną i zbrązowieją, ściągam je na talerz.

Przygotowuję karmel. Na tę samą patelnię, w której prażyły się jabłka, wysypuję cukier i czekam, aż się rozpuści. Dodaję śmietankę oraz sól i cały czas energicznie mieszam. Karmel powinien mieć konsystencję gęstego sosu. Na koniec z powrotem wrzucam na patelnię jabłka i taplam je w sosie przez czas smażenia placków.

Oddzielam białka od żółtek. Z białek ubijam pianę, a żółtka mieszam z sokiem z jabłek, maślanką i olejem. W osobnym naczyniu mieszam mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, powoli wsypuję je do żółtek. Na koniec całość delikatnie mieszam z ubitymi białkami.
Na patelni rozgrzewam olej i smażę placki ok. 1 minuty z każdej strony, aż będą złocisto-brązowe. Polewam je jabłkami z karmelem i podaję z gorącą, aromatyczną kawą. Dzień dobry, smacznego.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz