poniedziałek, 16 maja 2016

Muffinki kokosowe z białą czekoladą i konfiturą malinową

Maj. Najpiękniejszy i najbardziej aromatyczny miesiąc w roku, mój ulubiony. Ziemia pachnie wiosennym deszczem, a w domu codziennie unosi się zapach świeżo zerwanego bzu. Dzieci w białych szatach idą do I Komunii Świętej, z drzew spadają płatki kwiatów, a ludzie zakochują się w sobie ponownie i ponownie... Jest lekko, przyjemnie, błogo. I takie są też te muffinki - kokosowe z białą czekoladą i lekko cytrusowo-kwaskową nutą. 

Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklaki cukru
1 jajko
1 szklanka mleka kokosowego (można zastąpić zwykłym)
pół szklanki oleju słonecznikowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody spożywczej
1 szklanka wiórków kokosowych
tabliczka białej czekolady
skórka otarta z jednej pomarańczy
konfitura malinowa na nadzienie

Do dekoracji:
pół tabliczki białej czekolady
szklanka wiórków kokosowych




Najprościej mogłabym napisać: wymieszajcie suche składniki z mokrymi i już, ale kilka szczegółów może okazać się cennych ;)


W jednej misce mieszam mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Czekoladę zamiast rozdrabniać w palcach, przerzucam do woreczka i za pomocą tłuczka, zbijam na mniejsze kawałki i dorzucam do suchej mieszaniny. Dodaję całe jajko, olej i mleko kokosowe. Na koniec dosypuję skórkę pomarańczową (ścierajcie tylko pomarańczową część, pozostawiając białe albedo, które jest gorzkie). Jeśli chcecie, aby Wasze muffiny były płaskie, masę wymieszajcie krótko łyżką tylko do połączenia się składników. Im mniej powietrza dostanie się do ciasta, tym mniejsza będzie "górka". Jeśli chcecie otrzymać taki efekt, jak muffinki na zdjęciach, użyjcie miksera i miksujcie ciasto ok. 30 sek. 


Formę do pieczenia muffinek wykładam papilotkami i do każdej z nich przekładam łyżkę ciasta. Następnie do każdej babeczki dodaję po łyżeczce konfitury malinowej i znowu na wierzch ciasto. Papilotki powinny być wypełnione do 3/4 swojej wysokości. Muffiny piekę 7-8 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor. 

Po wystudzeniu każdą z nich maczam w roztopionej w kąpieli wodnej białej czekoladzie i obtaczam we wiórkach kokosowych. Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz