czwartek, 5 maja 2016

Crumble z mrożonymi owocami i owsianą kruszonką

Nie mogąc doczekać się już sezonowych, świeżych owoców truskawek, malin i jagód, w majówkę zrobiłam crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką. Deser szybki, łatwy i pyszny. Połączenie kwaśnych owoców lasu i słodkiej, chrupiącej kruszonki - namiastka lata. Użyłam mrożonej mieszanki, którą możecie kupić np. w Lidlu. To jest też dobry moment na opróżnienie zamrażarki z ostatnich pudełek pomrożonych darów z ubiegłego sezonu - trzeba zrobić miejsce na nowe! 



Składniki na 6 dużych porcji:
1 paczka mrożonych owoców (jagody, maliny, jeżyny)
pół kostki masła
3/4 szklanki cukru
szklanka mąki
szklanka płatków owsianych
aromat waniliowy (opcjonalnie)

+ lody waniliowe do podania

W rondlu topię masło, dodaję cukier, mąkę i płatki oraz kilka kropel aromatu. Całość mieszam energicznie łyżką, aż wytworzy się zwarta masa. Odstawiam do ostygnięcia. 
Mrożone owoce przesypuję do formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Możecie również ułożyć je bezpośrednio w niewielkich kokilkach i w ten sposób od razu podawać ciepłe gościom.
Rozdrabniam w palcach kruszonkę i gęsto obsypuję nią owoce. Crumble wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok. 20-25 min. Podaję je jeszcze ciepłe z gałką lodów waniliowych. Smacznego!

                       
  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz