sobota, 7 maja 2016

Strogonow Oli. Z porem, kurczakiem, pieczarkami i makaronem ryżowym.

Ni to zupa, ni to gulasz, ale pożywny, lekki i delikatny w smaku - w sam raz na wiosenny obiad. Przepis na strogonow z pora, pieczarek i z kurczakiem otrzymałam od Oli, u której po raz pierwszy miałam okazję jeść to danie jakiś czas temu. Jako dodatek do niego podpasował nam makaron ryżowy, który możecie zastąpić także długoziarnistym ryżem lub w ogóle pominąć.  

Składniki
2 filety z kurczaka
2 pory (tylko białe części)
8 dużych pieczarek
1 marchewka
3 łyżki masła
2 szklanki wody
pół szklanki białego półwytrawnego wina
3 łyżki śmietany 12 %
2-3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól i pieprz
pęczek natki pietruszki
2 garście makaronu ryżowego


Filety płuczę i wsadzam do garnka wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalewam wodą, dodaję sól i pieprz oraz pokrojoną w talarki marchewkę. Całość obgotowuję na niedużym ogniu, aż filety zrobią się całe białe i zmiękną. Po tym czasie wykładam je na deskę i lekko rozdrabniam. Bulion po gotowaniu kurczaka odstawiam.


W drugim garnku roztapiam masło, do którego wrzucam drobno posiekany por i pieczarki pokrojone w półplasterki. Lekko solę i pieprzę. Gdy całość zmięknie, dolewam wino i czekam, aż cały alkohol odparuje. Następnie dorzucam pokrojonego na kawałki kurczaka oraz posiekaną drobno pietruszkę. Całość podlewam bulionem i gotuję jeszcze 10 min. od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby na tym możemy jeszcze dosolić lub dopieprzyć potrawę.



Makaron ryżowy zalewam wrzątkiem i odstawiam pod przykryciem na 2-3 minuty. Gdy zrobi się biały i miękki, odcedzam go z wody i dodaję do strogonowa. Podaję gorący z pietruszką. Smacznego







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz