czwartek, 29 czerwca 2017

Domowe batoniki zbożowe


Na drugie śniadanie, popołudniowy podwieczorek albo przed treningową przekąskę. Dodadzą energii i poprawią nastrój. Ich przewaga nad sklepowymi jest taka, że nie zawierają cukru, syropu glukozowo-fruktozowego czy jakichkolwiek konserwantów. Możecie dowolnie też dobierać do nich składniki, które najbardziej Wam smakują i które lubicie. Aby batoniki Wam się nie rozpadały i jak najmniej kruszyły, musicie pamiętać o odpowiedniej ilości “sklejacza” suchych dodatków. Może być nim np. miód, olej kokosowy, melasa, słód kukurydziany, czy dobrej jakości masło orzechowe. Dzięki różnorodności użytych składników, za każdym razem możemy zrobić batoniki o innym smaku i aromacie. Te poniżej są żurawinowo-słonecznikowe oraz kokosowo-sezamkowe. Które wybieracie? :)


 Składniki na batoniki żurawinowo-słonecznikowe:

1 szklanka płatków owsianych
½ szklanki otrębów owsianych
1/2 szklanki uprażonych ziaren słonecznika
3 łyżki siemienia lnianego
3 duże garście drobno posiekanej suszonej żurawiny
3 łyżki płynnego miodu
3 łyżki roztopionego masła

Wszystkie składniki ze sobą dokładnie mieszam, tak, aby pokryły się “sklejaczami”. Blachę do pieczenia wykładam papierem i u jej brzegu formuję ok 3-4 cm pasek ze zbożowo-miodowej mieszaniny. Przyciskam mocno do siebie wszystkie składniki dużą łyżką, którą od czasu do czasu schładzam zimną wodą. Trzeba mocno naciskać z góry I z brzegu, aby uformować równy, zbity pasek. Tak przygotowany batonik piekę w 180 stopniach przez 8-10 min. Studzę I kroję na mniejsze porcje. Batony najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. 
















Składniki na batoniki kokosowo-sezamkowe z daktylami:

2 szklanki płatków owsianych górskich
½ szklanki uprażonego na patelni sezamu
½ szklanki uprażonych wiórków kokosowych
1 szklanka sparzonych wrzątkiem I drobno posiekanych daktyli
1 kopiasta łyżka masła orzechowego
2 łyżki płynnego miodu

Batoniki przygotowuję analogicznie, jak wyżej. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz