piątek, 17 marca 2017

Tarta francuska ze szpinakiem, pomidorami i fetą

Ten moment w roku, gdy po powrocie z pracy możesz ugotować obiad i zrobić mu zdjęcie zanim zajdzie słońce - bezcenny. No i jest! Wiosna za oknem, w wazonie, w donicach na parapecie i na talerzu. Chce mi się warzyw wszelakich, koktajli, ciast z owocami. Okna umyte, w szafach porządek, rower odkurzony. Zaczyna się mój ulubiony czas... i weekend! ;)


Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
4 garści świeżego szpinaku
2 dojrzałe pomidory
100 g fety lub serka bałkańskiego
kilka zielonych oliwek
sól, pieprz
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 roztrzepane jajko

Piekarnik nastawiam na 200 stopni z opcją góra-dół. Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucam szpinak, lekko solę i pieprzę, krótko mieszam, aż stanie się miękki i lśniący, zdejmuje z ognia. Pomidory i oliwki kroję na plastry, fetę w drobną kostkę. Ciasto smaruję dokładnie roztrzepanym jajkiem, wykładam szpinak i pozostałe warzywa. Tartę piekę 20 min. Smakuje dobrze na ciepło i na zimno. Smacznego!


    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz