piątek, 23 września 2016

Ciasto czekoladowe z całymi gruszkami

Jak zobaczyłam to ciasto w sieci od razu postanowiłam, że będzie kolejnym, które upiekę. Spodobał mi się pomysł, aby nie kroić owoców, tylko umieścić je w całości w formie. Przyznajcie, że wygląda bardzo efektownie ;) Myślę, że doskonale sprawdzi się na rodzinnej uroczystości, ale i w zwykłe jesienne popołudnie, do filiżanki gorącej herbaty z cytryną. Na czekoladę znajdzie się zawsze miejsce, czas i pora. A na czekoladę połączoną ze słodką i aromatyczną gruszką to już w ogóle. Miałam lekki problem, aby utrzymać gruszki w pionie podczas pieczenia (pomimo ścięcia im dupek), ale w końcu się udało. Syrop, w którym najpierw należy moczyć owoce zawiera sporo korzennych przypraw, które roztaczają w domu przyjemny, ciepły aromat podczas gotowania... No taką jesień to ja rozumiem! :)



Nie wiem, kto upiekł to ciasto po raz pierwszy, ale wpadły mi w oko zdjęcia z mojewypieki.com 
Zmodyfikowany przepis przedstawiam poniżej:

Składniki:
150 g czekolady min. 70%
1 szklanka cukru
120 g masła
4 jajka
1/3 szklanki mąki
1 czubata łyżka kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki amaretto lub rumu

Syrop do owoców:
3/4 litra wody
pół szklanki cukru
kilka goździków
gwiazdka anyżu
laska cynamonu
5 ziaren kardamonu
2 łyżki soku z cytryny

Polewa czekoladowa:
3/4 tabliczki czekolady (u mnie gorzka)
1/4 szklanki śmietanki
odrobina syropu z gotowania gruszek

+ 4 nieduże gruszki

W garnku zagotowuję wodę z cukrem na syrop. Dorzucam przyprawy i sok z cytryny. Gruszki obieram ze skórki, zostawiam im ogonki, ale pozbywam się gniazd nasiennych. Można zrobić to np. łyżką lub specjalną wykrawaczką do owoców. Ścinam gruszom "dupki" tak, aby stały prosto w blaszce z ciastem. Zanurzam je w syropie i gotuję ok. 20 min. Ważne, aby gruszki się nie rozpadały, wystarczą, że będę miękkie kiedy wbijemy w nie patyczek. Gdy są już gotowe, wyjmuję je z syropu na talerz, aby lekko przestygły.

W kąpieli wodnej roztapiam czekoladę, lekko studzę. Masło ucieram z cukrem na puszystą, jasną masę. Po kolei wbijam jajka i nadal miksuję. Dodaję czekoladę i alkohol. Mąkę przesiewam wraz z kakao i proszkiem, dodaję powoli do masy i mieszam drewnianą łyżką. Ciasto przekładam do wysmarowanej blachy i układam w nim gruszki ogonkami do góry. Piekę ok. 45 min w 180 stopniach.

Aby przygotować polewę, podgrzewam śmietankę i roztapiam w niej czekoladę. pod koniec dodaję do niej 3 łyżki syropu po gotowanych gruszkach. Gdy ciasto wystygnie, polewam je czekoladą. 
 Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz