piątek, 22 lipca 2016

Płatki jaglane na mleku kokosowym z sosem malinowym i borówkami

Dzień dobry w piątek! Dziś śniadanie na słodko. Jakiś czas temu odkryłam płatki jaglane, dlatego eksperymentuje z nimi na wszelkie sposoby. Polecam je fanom lekkich, pożywnych śniadań z dodatkiem owoców. Płatki jaglane nie wymagają tak jak kasza wcześniejszego płukania pod wodą, dzięki temu śniadanie robi się błyskawicznie.



Składniki na 2 porcje:
8 łyżek płatków
pół puszki mleka kokosowego
szklanka mleka krowiego
2 garści malin
garść borówek amerykańskich
łyżka cukru
pół łyżeczki mąki ziemniaczanek rozpuszczonej w łyżeczce wody



Do rondelka wlewam oba rodzaje mleka i wsypuję do niego płatki. Całość gotuję, aż zgęstnieje. Można dolewać mleka lub dosypywać płatków w trakcie gotowania, żeby uzyskać pożądaną konsystencję.

Maliny zasypuję cukrem w osobnym garnku i podgrzewam na niedużym ogniu, Gdy tylko puszczą sok, dodaję do nich mąkę z wodą, całość jeszcze chwilę mieszam. Tak przygotowanym sosem, polewam ugotowane płatki i posypuję je świeżymi borówkami. Smacznego







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz