sobota, 1 sierpnia 2015

Lody truskawkowe

Czy próbowaliście kiedyś zrobić domowe lody? Jeśli tak, wiecie już o czym tutaj będzie mowa :) Jeśli nie, nie ma co dłużej zwlekać, bo szkoda stracić tyle przyjemności! Z domowymi lodami nigdy nie idę na skróty, dlatego do ich przygotowania używam najlepszych składników - świeże jajka, pełnotłuste mleko i śmietanka. Dzięki temu ich kolor i aromat są całkowicie naturalne i bardzo wyraziste. Dzisiaj zgodnie z sezonem - lody truskawkowe. Spieszcie się, bo to już ostatnie podrygi tegorocznych truskawek!

Składniki na litrowy pojemnik lodów:
pół kilograma truskawek
3/4 szklanki mleka pełnotłustego
3/4 szklanki śmietany 30% lub 36%
pół szklanki cukru
3 żółtka




Żółtka i cukier ucieram mikserem na puszystą, jasną masę. Do garnka wlewam mleko, śmietankę i podgrzewam ok. 4-5 min. na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie w blenderze robimy puree z truskawek. Do gorącej mieszaniny mleka i śmietanki, dodajemy masę jajeczną i nadal podgrzewamy, aż całość lekko zgęstnieje i zacznie osiadać na łyżce jak sos. Należy uważać, aby nie doprowadzić już całości do wrzenia, bo lody mogą się zwarzyć! Następnie dodaję puree, mieszam, przelewam do pojemnika i schładzam w lodówce.

Jeśli nie macie w domu maszyny do lodów, schłodzoną masę trzeba wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Przez pierwsze trzy, w trakcie mrożenia, mieszamy co ok. 30 min. masę mikserem, aby na powierzchni nie wytworzyły się kryształki lodu, a masa była bardziej puszysta. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz