wtorek, 6 lutego 2018

Churros con chocolate

Karnawał trwa w najlepsze, a jeśli jest karnawał to musi być pączek. Albo chrust, oponka, cokolwiek co jest słodkie, smażone i tłuste :D Churros con chocolate spełniają wszystkie te warunki. Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, najlepiej smakują ledwo co wyjęte na talerz, jeszcze ciepłe. Churrosy to tradycyjny hiszpański przysmak, podawany najczęściej na śniadanie w towarzystwie sosu czekoladowego, drobnego cukru lub cynamonu. W Hiszpanii można je kupić praktycznie wszędzie, w domu zrobicie je w max. 25 min. Nie ma szans, że zjecie jednego czy dwa - wciągają szalenie. Instrukcja wygląda mniej więcej tak: łapiemy churrosa, maczamy go w gęstym sosie czekoladowym i zjadamy. Popijamy łykiem mocnej, gorzkiej kawy i sięgamy po kolejne churro... Milionów kalorii nie liczymy, po co psuć zabawę. Cały proces powtarzamy, aż talerz będzie pusty. Dacie radę!

 
Składniki na dwa duże talerze:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/4 kostki masła
2 łyżki cukru
szczypta soli
łyżka esencji waniliowej/1 opakowanie cukru waniliowego
3 jajka 

+ 1 litr oleju słonecznikowego do smażenia

Sos czekoladowy:
tabliczka gorzkiej czekolady
3/4 szklanki śmietanki 30%
szczypta cynamonu
szczypta pieprzu cayenne
opcjonalnie 2 łyżki brandy lub rumu



W garnku podgrzewam mleko z masłem i cukrem, mieszam. Gdy zaczyna się gotować, zmniejszam ogień do minimum, dodaję sól i dosypuję powoli mąkę. Energicznie mieszam ciasto, które jest bardzo gęste, staram się zlikwidować wszystkie możliwe grudki. Gdy przyjmie zwartą, jednolitą konsystencję, odstawiam je do przestudzenia. 

W garnku podgrzewam śmietankę z przyprawami i alkoholem. Gdy jest już gorąca, dodaję do niej pokruszoną na małe kawałki czekoladę. Całość mieszam, aż sos będzie gęsty i gładki. Jeszcze ciepły przelewam do miseczek.

Olej wlewam do niedużego, ale wysokiego garnka i mocno rozgrzewam.

Wracam do ciasta. Wbijam po kolei całe jajka i miksuję. Zależy mi na tym, aby miało jednolitą konsystencję dość gęstego kremu. Nakładam go do szprycy cukierniczej i wyciskam bezpośrednio na bardzo gorący olej. Gdy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę, smażenie zajmuje zaledwie 20-30 sekund. Churrosy obracam łyżką cedzakową w garnku, aby wysmażyły się ze wszystkich stron i przekładam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. 

Podaję ciepłe z mocną, gorzką kawą . Można posypać je też cukrem pudrem lub cynamonem. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz