wtorek, 18 października 2016

Koktajl dyniowo-pomarańczowy

Po pierwsze: bo kolor
Po drugie: bo smak
Po trzecie: bo aromat
Po czwarte: bo działanie (przeciwzapalne, lecznicze, rozgrzewające)

Piątego nie ma, bo 4 powyższe już są dość wystarczające, żeby zrobić jesienny koktajl dyniowo-pomarańczowy :D Ten koktajl jest jak energetyzująca bomba pełna zdrowotnych właściwości dzięki dodaniu kurkumy i imbiru. O zaletach jedzenia dyni i pomarańczy chyba już wspominać nie trzeba, wszyscy wiedzą jak jest... a więc na zdrowie!


Składniki:
szklanka puree z dyni, np. z tego przepisu
1 duża pomarańcza
pół łyżeczki kurkumy
2 cm kawałek startego imbiru
ok. szklanka przegotowanej wody


Pomarańcze myję i dokładnie obieram, szczególnie z tych białych, gorzkawych błonek. Wrzucam do blendera razem z puree z dyni. Dodaję imbir, kurkumę i wodę wedle uznania, aby uzyskać pożądaną gęstość koktajlu. Miksuję i gotowe. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz