wtorek, 4 października 2016

Bułki razowe z pestkami dyni

Bułki razowe z dynią to kolejny przepis w ramach mojego dyniowego mini projektu. Robi się je bardzo szybko, nie trzeba długo czekać, aż wyrośnie ciasto, jednak najlepsze są tego samego dnia, ewentualnie nazajutrz. To takie bułki, kiedy pieczemy, gdy nie chcę się wychodzić z ciepłego domu do sklepu :) Pestki dyni dodaję też do środka ciasta, dzięki temu bułki są bogatsze w smaku i jeszcze zdrowsze, bo pestki zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy (przede wszystkim E, B1, B2 i B6 oraz C i D). Do odmierzania wszystkich składników używam zawsze tej samej szklanki, dzięki temu mam pewność, że konsystencja ciasta będzie taka, jak powinna. Poniżej też znajdziecie kilka sposóbów na to, żeby skórka domowego pieczywa była chrupiąca i bardziej przyrumieniona. Dzień dobry Wszystkim!



Składniki:
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 szklanka mąki pszennej
10 g świeżych drożdży
3/4 szklanki letniej wody
2 łyżki oleju z pestek dyni lub słonecznikowego
pół łyżeczki soli
2 duże garści pestek dyni

Mąki mieszam ze sobą w misce, dodaję sól. W łyżce wody rozpuszczam drożdże i wlewam do miski. Następnie stopniowo dodaję oliwę i wodę ciągle mieszając ciasto ręką. Powinno się delikatnie kleić. Dodaję 1 garść pestek dyni do środka ciasta i jeszcze chwilę je wyrabiam. Podsypuję lekko mąką i odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na 45 min. 

Z ciasta formuję nieduże bułki, posypuję pestkami i odstawiam na blasze posmarowanej olejem. Znowu przykrywam je ściereczką i czekam 30 min, aż podrosną. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 230 stopni C. Bułki piekę przez 20 min, następnie zmniejszam temperaturę do 200 stopni i dopiekam jeszcze 5 min. Smacznego

*Aby utrzymać odpowiednią wilgotność podczas pieczenia na dno piekarnika dobrze jest wysypać kostki lodu lub spryskać jego wnętrze wodą. Kostki lodu można też ułożyć w naczyniu żaroodpornym i trzymać w piekarniku razem z piekącym się pieczywem. Dzięki temu w środku wytworzy się potrzebna para, dzięki której skórka pieczywa jest bardziej chrupiąca. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz