czwartek, 24 marca 2016

Zielono mi! Koktajl ze szpinaku, kiwi, jabłek i imbiru

Energetyczno-orzeźwiająca bomba witaminowa. Mój sposób na wiosenne przesilenie. O wartościach odżywczych ulubionego szpinaku mogłabym się rozpisywać godzinami, ale wszystko przecież możecie znaleźć w internetach :P Do tego działający przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie imbir, bogate w witaminę C kiwi i jabłko... Mogłabym pić ten koktajl litrami! Ma lekko kwaskowaty smak i może stanowić dobry kontrast pomiędzy jednym zjedzonym słodkim mazurkiem, a kolejnym czekoladowym jajkiem ;)

Składniki:
2 garście świeżego szpinaku baby
1 zielone jabłko ze skórką
1 kiwi
pół banana (opcjonalnie)
niewielka cząstka świeżego, obranego imbiru
1,4 szklanki soku z cytryny
ok 3/4 szklanki wody mineralnej

Szpinak płuczę pod bieżącą wodą, z jabłka wykrawam gniazda nasienne, kiwi obieram ze skórki. Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i miksuję na gęstą papkę. Na koniec dolewam sok z cytyny oraz wodę. Jeśli lubicie bardzo gęste koktajle, możecie pominąć wodę. Smacznego!


4 komentarze: