wtorek, 22 marca 2016

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Przepis na ten chleb wraz z zakwasem dostałam od mamy mojej koleżanki. Jego największym plusem jest to, że długo zachowuje swoją świeżość - jem go nawet po 4 i 5 dniach. Lubię go mocno przypiec, ma wtedy chrupiącą skórę i piękny aromat. W smaku jest lekko kwaskowaty, a dodatek słonecznika i otrąb sprawia, że jest zdrowy i sycący. Skuście się i upieczcie go w święta, będzie świetnym dodatkiem do żurku z białą kiełbasą i jajkiem.

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3 szklanki. mąki żytniej
pół szklanki otrąb żytnich zwykłych
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
1/2 szkl ziaren słonecznika
1/2 szkl siemienia lnianego
3 szklanki ciepłej wody
+zakwas




Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszam. Z powstałej masy odkładam 
ok. szklankę zakwasu.*

Ciasto przekładam do blaszanej rynny i przykrywam lnianym ręcznikiem
kuchennym. Powinno leżakować przynajmniej 7 godzin, aż wypełni po brzegi formę. Zazwyczaj przygotowuję je wieczorem i chleb piekę rano w 220 stopniach C przez  1h i 10 min. Po wyjęciu z piekarnika wierzch jeszcze ciepłego chleba smaruję pędzlem zwilżonym wodą, dzięki czemu jego skórka staje się lśniąca.

Smacznego

*Zakwas przechowuję w lodówce w szklanym, lekko zakręconym słoiku. W ten sposób może on leżakować 1-2 tygodnie. Za każdym razem, gdy chcę go ponownie użyć, wyjmuję go wcześniej z lodówki, aby nabrał temperatury pokojowej.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz