Wraz z budzącą się przyrodą, budzi się też i mój blog. Dni na szczęście są coraz dłuższe, dzięki czemu, mam większą możliwość robić zdjęcia w naturalnym świetle i dzielić się nowymi przepisami - mam nadzieję, że od teraz będą się one pojawiać bardziej regularnie. A więc WITAJ WIOSNO!
Wracam po długiej nieobecności od razu serwując przepis wielkanocny. Babka kokosowa nie jest klasyczną babką, jaką zazwyczaj stawiamy na świątecznym stole. Warto jednak pokusić się o coś nowego i świeżego - zmiany zazwyczaj niosą dobre. :)
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
kostka miękkiej margaryny
szklanka cukru
dwie łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka w temp. pokojowej
szklanka mleka kokoswego
szklanka wiórków kokosowych
Lukier kokosowy:
3-4 łyżki mleka kokosowego
3/4 szklanki cukru pudru
pół łyżeczki esencji waniliowej
lekko uprażone wiórki kokosowe do dekoracji
Wracam po długiej nieobecności od razu serwując przepis wielkanocny. Babka kokosowa nie jest klasyczną babką, jaką zazwyczaj stawiamy na świątecznym stole. Warto jednak pokusić się o coś nowego i świeżego - zmiany zazwyczaj niosą dobre. :)
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
kostka miękkiej margaryny
szklanka cukru
dwie łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka w temp. pokojowej
szklanka mleka kokoswego
szklanka wiórków kokosowych
Lukier kokosowy:
3-4 łyżki mleka kokosowego
3/4 szklanki cukru pudru
pół łyżeczki esencji waniliowej
lekko uprażone wiórki kokosowe do dekoracji
Masło ucieram z cukrem mikserem przez kilka minut. Następnie dodaję po kolei jajka. W osobnym naczyniu mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Następnie po trochu do utartej margaryny z cukrem dodaję na przemian mleko kokosowe i pozostałe suche składniki. Całość miksuję jeszcze kilka minut - masa powinna mieć konsystencję bardzo gęstego kremu.
Formę w kształcie rynny smaruję tłuszczem i dokładnie wysypuję kaszą manną. Do tak przygotowanego naczynia przelewam ciasto i piekę godzinę w temp. 165 stopni C.
Aby przygotować lukier, rozcieram cukier puder w 3-4 łyżkach mleka kokosowego i dodaję esencję waniliową. Powinien być gęsty. Ostudzone ciasto polewam lukrem i dekoruję uprażonymi wcześniej wiórkami kokosowymi.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz