środa, 16 grudnia 2015

Racuchy z jabłkami i sosem piernikowym

Co zrobić z podarowanym workiem jabłek? Racuchy! Z czym je podać, aby smakowały inaczej i nastrajały świątecznie? Z sosem piernikowym! :) Moja propozycja na zimowe śniadanie. Kiedy na dworze mróz, za oknem sypie śnieg, a my mamy ochotę na coś słodkiego i ciepłego. Sos piernikowy jest gęsty, bardzo aromatyczny i świetnie komponuje się z jabłkami. Już od jakiegoś czasu poszukiwałam przepisu na właśnie słodki, korzenny sos. Zazwyczaj jednak trafiałam na wersję wytrawną, pasującą do pieczonego indyka czy kaczki. Postanowiłam więc spróbować zrobić go sama. Efekt? Spróbujcie sami ;)




Składniki:
3 nieduże jabłka
2 szklanki mąki
szklanka mleka
2 łyżki cukru
2 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia

Jabłka obieram ze skóry i wydrążam gniazda z pestkami. Kroję je na mniejsze kawałki. Jajka ucieram z cukrem mikserem, dodaję mleko i gdy masa się napowietrzy powoli dosypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jeśli masa jest zbyt rzadka możemy dodać więcej mąki, jeśli za zbyt gęsta - dodajemy mleka. Na koniec dodaję jabłka i mieszam łyżką, aż składniki się dokładnie połączą. Racuchy smażę na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

Sos piernikowy:
3 kopiaste łyżki miodu (użyłam gryczanego)
łyżeczka przyprawy do piernika
laska cynamonu (1/2 łyżeczki mielonego)
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 gwiazdka anyżu
2 goździki

Przyprawy ucieram w moździerzu na drobny pył. W rondlu roztapiam miód na wolnym ogniu, uważając, aby nie zaczął wrzeć. Dodaję mieszankę przypraw i mieszam przez 3-4 minuty, aż całość zgęstnieje i nabierze ciemnego koloru. Jeszcze ciepłym polewam racuchy. Smacznego!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz