sobota, 5 grudnia 2015

Rogale zwyczajne

Domowe, świeże rogale. Smakują z dżemem, nutellą, miodem albo po prostu z masłem. Zupełnie zwyczajne, bez kruszonki, maku i lukru. Smak tkwi w prostocie. Najlepsze w dniu upieczenia, jeszcze lekko ciepłe... Dzień dobry!

Składniki na 8 niedużych rogali:
2,5 szklanki mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
szklanka wody
5 łyżek ciepłego mleka
2 łyżki oliwy
łyżka cukru
łyżeczka soli

Drożdże ucieram łyżką w ciepłym mleku razem z cukrem, odstawiam, aż podwoją objętość. Do miski wsypuję mąkę, sól, dodaję oliwę i drożdżowy rozczyn. Mieszam, powoli dodając wodę. Zagniatam ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. godzinę.

Na posypanym mąką blacie, rozwałkowuję ciasto i dzielę na 8 części (można podzielić na sześć - rogale będą wtedy większe). Każdy kawałek zawijam, zaczynając od szerszej części i roluję w stronę węższej. Układam je na blasze wyłożonej papierem i czekam, aż podrosną przez pół godziny.

Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni. W miseczce mieszam 1 łyżeczkę cukru pudru z 4 łyżkami wody i smaruję nią po wierzchu rogale. Przed włożeniem rogali do piekarnika, całe jego wnętrze spryskuję wodą. Rogale piekę przez 20-30 min, aż będą złociste. Smacznego :)



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz