niedziela, 20 marca 2016

Mazurek z masłem orzechowym i solonymi fistaszkami

Chrupiący, słonawy i mocno orzechowy. Ten mazurek nie jest typowym słodko-lukrowanym wielkanocnym ciachem, który swoją ilością cukru wykręca zęby. W smaku przypomina nieco baton snickers, a dodatek mojego ulubionego masła orzechowego sprawia, że ciężko jest poprzestać na jednym kawałku... ;) 
Święta tuż, tuż!

Składniki na kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej typ. 450
2 żółtka
1/4 szklanki cukru pudru
kostka mocno schłodzonego masła
łyżka kwaśnej śmietany
szczypta soli

Krem orzechowy:
opakowanie serka śmietankowego np. Pilos
3 łyżki masła orzechowego
tabliczka roztopionej w kąpieli wodnej białej czekolady

+ obrane z łupin i rozdrobnione fistaszki 
+ tabliczka mlecznej czekolady do oblania mazurka





Masło siekam w mące i cukrze pudrze. Dodaję żółtka oraz pozostałe składniki i całość zagniatam, tworząc jednolitą, gładką kulę. Schładzam ją w lodówce przez godzinę.

Blachę do pieczenia wykładam papierem pergaminowym. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 0,5 cm i wykładam nim blachę. Z nadmiaru ciasta turlam mini wałeczki i tworzę z nich ramkę dookoła ciasta. Całość nakłuwam widelcem w kilkunastu miejscach i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Ciasto piekę 15 min., aż nabierze złocistego koloru.

Przygotowuję kąpiel wodną. Białą i mleczną czekoladę rozpuszczam w taki sam sposób, czyli nalewam wody do połowy rondla i ustawiam na nim głęboki talerz do zupy - ważne, aby dno talerza nie stykało się z wodą w rondlu. Do talerza wrzucam podzieloną na kawałki czekoladę. Pozwalam jej się rozpuścić samodzielnie, nie mieszając i nie obracając rondlem, dzięki temu jest gładka i lśniąca.

Mikserem mieszam serek z masłem orzechowym, dodaję przestudzoną białą czekoladę. Tak przygotowanym kremem wykładam ostudzony spód mazurka. Całość posypuję podprażonymi i lekko posolonymi na patelni orzechami oraz oblewam rozpuszczoną w kąpieli wodnej mleczną czekoladą. Mazurka podaję pokrojonego na spore kwadraty. Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz