poniedziałek, 20 lipca 2015

Chleb pszenny jasny

Dzień dobry! :) Myślicie, że pieczenie chleba jest trudne i czasochłonne? Ten przepis jest jednym z najłatwiejszych, najprostszych i najszybszych, aby wykonać pyszny domowy chleb. Składa się tylko z 4 składników, a ciasto można wymieszać na noc przed snem, żeby z samego rana móc cieszyć się świeżym, chrupkim pieczywem i przyjemnie zacząć dzień. 
Do tego wypieku użyłam mąki pszennej typu 550, a inspirowałam się przepisem z Pracowni Wypieków.

Składniki:
500 g mąki typ 550
10 g drożdży
1 łyżeczka soli (w oryginalnym przepisie jest 1,5, ale jak dla mnie jedna w zupełności wystarczy)
1 i 1/4 szklanki wody

Wszystkie składniki mieszam wieczorem w misie przez 30 sekund do połączenia się składników. 
Całość oprószam mąką i zostawiam przykryte ściereczką na minimum  12 godzin. Po tym czasie, ciasto wykładam na stolnicę i składam na pół. Formuję zgrabny bochenek i odstawiam na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, nagrzewam piekarnik i blachę wyłożoną pergaminem do 230 stopni. Wykładam na nią chleb i piekę przez 10 min. Po tym czasie zmniejszam temp. do 210 stopni i piekę od 30 do 40 min, aż skórka się mocno zarumieni, a chleb popukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. I gotowe!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz