sobota, 18 lipca 2015

Zapiekanka z kurczakiem i cukinią

W takie gorące dni jak dziś, chcę nam się jeść mało i lekko. Zaglądam do lodówki, sięgam po cukinię, jogurt naturalny, wyjmuję zioła. Gotuję makaron na pół miękko w osolonej wodzie. W kuchni zaczyna unosić się przyjemny zapach cebuli i czosnku, na których skwierczy kurczak w soli i pieprzu... Cukinię kroję na pół księżyce, dodaję ją na patelnię, na której rumieni się już mięso. Jogurt mieszam ze śmietaną, przyprawiam ziołami, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Mieszaniną polewam kurczaka i dodaję odcedzony makaron. Całość przerzucam do naczynia żaroodpornego i zapiekam ze startym serem. Tylko chwilę, już prawie jest gotowe. Dla dopełnienia smaków lampka białego, lekkiego wina. Smacznego!

Składniki:
1 nieduża pierś z kurczaka
1 cukinia
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki śmietany 12%
4 garści makaronu penne
4 ząbki czosnku
1 cebula
sól, pieprz, zioła
żółty ser










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz