sobota, 15 października 2016

Sernik dyniowy na korzennym spodzie z czekoladową pajęczyną na Halloween

Rzadko piekę serniki. Przyznam, że trochę się boję. Żeby nie popękał, żeby nie opadł, żeby nie było zakalca, żeby nie przypiekł się u góry, a w środku nie został surowy... Serniki to podstępne ciasta, które uczą pokory i cierpliwości, bo piecze się je zazwyczaj w stosunkowo niskich do innych ciast temperaturach i zazwyczaj ok. 1,5 do 2 godzin. ALE, jak już wyjdzie, jak się uda, jak zapachnie i jak się rozpłynie w ustach to koniec, można przepaść i się zakochać po grób. Najbardziej lubię serniki ciężkie, intensywne w smaku, robione na tłustym prawdziwym twarogu. Niedoścignionym ideałem jest dla mnie sernik mojej Babci Lu, która piecze go max. 2 razy w roku od wielkiego dzwonu. Może kiedyś spróbuję odtworzyć jego smak w swojej kuchni, ale na razie nie mam odwagi :D Zgodnie więc z październikowym ukłonem w stronę dyni, przedstawiam przepis na prostszy, ale prawie równie pyszny sernik dyniowy, który świetnie komponuje się z korzennymi przyprawami i ma delikatną konsystencję. Do tego przepisu wykorzystałam dynię hokkaido ze względu na jej orzechowy posmak, ale możecie wykorzystać także inną pomarańczową odmianę. Sernik udekorowałam czekoladową pajęczyną. Na Halloween sprawdzi się idealnie. Tylko pająka brak ;)

 
Składniki na korzenny spód:
400 g korzennych ciasteczek
80 g roztopionego masła

Dyniowa masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej


2 szklanki puree z dyni hokkaido*
1 kg zmielonego trzykrotnie sera (może być z wiaderka)
4 jajka
2 żółtka
szklanka mleka słodzonego z puszki 
3 łyżki mąki ziemniaczanej 
1/2 szklanki cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
skórka otarta z jednej pomarańczy
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru

Polewa czekoladowa
pół tabliczki gorzkiej czekolady
pół tabliczki mlecznej czekolady
pół szklanki śmietanki kremówki

Ciasteczka przekładam do foliowego worka i tłukę wałkiem na bardzo małe kawałki. Wrzucam je do miksera, dodaję masło i mieszam do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tak przygotowaną masę formuję dno tortownicy, którą wcześniej wyłożyłam papierem pergaminowym. Spód podpiekam w piekarniku przez 20 min w temp. 180 stopni C.

Cukier ucieram z jajkami i żółtkami. Gdy jest już gładki, dodaję do niego twaróg i dyniowe pureeNastępnie dodaję mleko skondensowane i skórkę z pomarańczy. Całość miksuję z mąką i przyprawami. Tak przygotowaną masę wylewam na ciasteczkowy spód i piekę sernik w 175 stopniach przez 20 min, a następnie zmniejszam temp. do 120 stopni i piekę jeszcze ok. 1,5 godziny. Studzę go razem z piekarnikiem. Przed udekorowaniem go polewą warto jest schłodzić sernik przez noc w lodówce. Smacznego!
 
*Dynię dokładnie myję i kroję na mniejsze kawałki. Dno formy smaruję olejem i układam na niej warzywo skórką do dołu. Dynię piekę w piekarniku przez 30 min. aż zmięknie. Upieczoną obieram ze skórki i blenduję do konsystencji puree. Można je przygotować nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz