Ten budyń to czysta rozpusta. Jest jedwabisty, sycący, mała miseczka zaspokaja w zupełności chęć na coś słodkiego. Dołącza do mojej listy ulubionych domowych deserów. Bardziej będzie smakować fanom gorzkiej czekolady, ale wypróbujcie też wersję z mleczną - wyjdzie słodszy, ale równie pyszny. Budyń jaglany mogą jeść osoby nietolerujące glutenu, a także weganie jeśli mleko krowie zastąpimy roślinnym. Gwarantuje, że gdy go posmakujecie, już nigdy nawet nie spojrzycie w sklepie na ten z torebki :) Orzechy i szczypta cynamonu podkręcają jeszcze bardziej jego smak i nastrajają dobrze na jesień. Szczególnie w takie zimne i wietrzne popołudnia jak dziś w Gdańsku...
Składniki:
pół woreczka kaszy jaglanej
1 łyżka płatków jaglanych
pół szklanki mleka krowiego, można zastąpić roślinnym
1/4 szklanki śmietanki 30%
3 paski gorzkiej czekolady
szczypta cynamonu
orzechy laskowe
Kaszę płuczę pod bieżącą wodą 2 krotnie. Do rondla wlewam mleko i śmietankę, dosypuję kaszę i pokruszoną na kawałki czekoladę. Całość gotuję ok 7 min. od czasu do czasu mieszając. Gdy kasza jest już miękka i gęsta, zdejmuję ją z ognia i blenduję na gładki budyń. Przelewam do miseczki, posypuję cynamonem i orzechami laskowymi. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz